Ga naar de inhoud

Foe Yong Hai

Een lekker 'Chinese' Omelet gevuld met Groenten en Kipfilet. De saus is eenvoudig te maken maar kost wel wat tijd omdat je zelf de Bouillon trekt.

Benodigdheden:
1 Kipfilet
snufje Baking Soda
1 theelepel Maizena
snufje Zout
1/2 Ei
1 eetlepel Neutrale Olie

voor de Groenten mix:
40 gram Wortel
40 gram Ui
40 gram Champignons
40 gram Prei
1/2 theelepel Zout
1/2 theelepel Kippenbouillon poeder (stamp eventueel een Kippenbouillon blokje)
5 Eieren
5 eetlepels neutrale Olie

voor de Saus:
Neutrale Olie om in te bakken
1/4 Ui
1/2 stengel Bleekselderij
1/2 Wortel
1/4 Citroen
50 milliliter Natuurazijn
75 gram Tomatenpuree
1/2 theelepel Zout
50 gram Kristalsuiker
25 gram Ketchup
50 gram Boter
50 gram Tarweblem

Voorbereiding:
Maak de Marinade voor de Kipfilet door de Baking Soda, Maizena, Zout, Ei en een eetlepel Water goed door elkaar te mengen
Week de Kipfilet 10 minuten in een pan met koud water
Snijd hem over de lengte doormidden en dan schuin plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte
Het hele dikke gedeelte kan je dan ook nog even doormidden snijden
Doe de Kipfilet in de Marinade, Schep goed door en bedek het met 4 eetlepels Neutrale Olie
Dek af met Folie en zet het 30 à 40 minuten in de Koelkast

voor de Groenten mix:
Schrap de Wortel en snijd in kleine blokjes
Pel de Ui en snijd in blokjes van 1 centimeter
Maak de Champignons schoon en snijd in plakjes
Was de Prei en snijd in ringen van 1 centimeter

Voor de Saus:
Pel de Ui en snijd in reepjes van 2 centimeter
Was de Bleekselderij en snijd in grove stukken
Schrap de Wortel en snijd in blokjes
Snijd de Citroen in plakken

Bereiding:

Breng een pan met Water aan de kook en Blancheer de Wortel kort
Laat de Wortel uitlekken en snijd deze Julienne
Verhit voor de Saus 1 eetlepel Olie in een pan en bak de Ui zacht en een beetje bruin
Hierna doe je de Bleekselderij, Wortel, Citroen, Kippenbouillon poeder en 1 liter water in een pan en breng het aan de kook
Zet de deksel op de pan en laat deze Bouillon 25 à 30 minuten intrekken op zacht vuur
Zeef de Bouillon en doe het terug in de Pan samen met de Azijn, Tomatenpuree, Zout, Suiker en de Ketchup
Roer het goed door zodat alles gemengd is en breng aan de kook
Ondertussen maak je de Roux, smelt de Boter in een Pan voeg al roerend de Tarwebloem erdoor en blijf roeren totdat de Roux wat verkleurd
Voeg de Roux toe aan de Bouillon, dus anders dan je gewend bent, roer het geheel zeer goed door
Meet nu 250 milliliter Saus af en wat je overhoud kan je in gesteriliseerde potten maximaal 1 week in de Koelkast bewaren
Haal nu de Kipfilet uit de Koelkast en laat op temperatuur komen en meng het nog even goed door zodat de Olie zich verdeeld over de Kipfilet
Verhit Olie in een Koekenpan en Schroei de Kipfilet dicht, haal daarna de Kipfilet uit de Pan en laat het uitlekken op een Rooster
Meng nu alle ingrediënten inclusief de 5 Geklutste Eieren voor de Groenten mix samen met de Kipfilet
Verhit 5 eetlepels Neutrale Olie in een Wok of Koekenpan tot het lichtjes gaat roken
Giet het mengsel in de Wok of Koekenpan en verlaag de temperatuur tot middelmatig
De zijkanten van de Omelet stollen als eerste , duw dit iedere keer naar het midden tot alles bijna helemaal gestold is
Hj kan beter iets minder gestold zijn dan volledig gestold
Vouw nu de Omelet dubbel en bak het nog 1 à 2 minuten per zijde, leg de Omelet op een grote schaal
Warm de Foe Yong Hai saus op en giet deze rijkelijk over de Omelet

Suggestie:
Lekker met wat gekookte Rijst en veel Saus

Eet Smakelijk!